Minden, amit a nászút hagyományáról tudni érdemes

Függetlenül attól, hogy tervezel-e nászútra menni vagy sem, ez egy hagyomány és olyan kiváltság, amelyet sok pár kihasznál, ha lehetősége van rá. És ha megvan a lehetőséged arra, hogy megtervezz egy esküvő utáni kiruccanást, akkor könnyen megértheted, miért szeretnéd ezt élvezni: A nászút a kötődés, a pihenés, a páros ünneplés, a kapcsolaton való elmélkedés és a jövőbe tekintés időszaka.

A nászutak nem mindig azt jelentik, hogy egy tengerparton heverünk a kedvesünkkel. Amikor azt fontolgatod, hogy ezt az esküvő utáni hagyományt beépíted az útitervbe, felmerülhet a kérdés, honnan származik ennek az utazásnak a hagyománya. A gyökerei kissé komorak. Itt megosztjuk ennek a mesés hagyománynak a történetét, és választ kapunk minden felmerülő nászutas kérdésre, beleértve azt is, hogy mikor, hova menj és mit tegyél az utazás során.

A nászút története és jelentése

Nem meglepő módon a nászút története kissé borús, akárcsak sok esküvői hagyomány. A nászút a kényszerből kötött házasság napjaiból származik, amikor a vőlegény, miután elragadta menyasszonyát, egy titkos helyre vitte őt, biztonságban attól, hogy dühös rokona felfedezze. És ott tartotta, amíg a család vagy feladta a keresést, vagy a menyasszony teherbe nem esett, és ezzel a visszatérésének minden kérdése megkérdőjelezhető. Ha most azonnal abba kell hagynod az olvasást, fel kell töltenie a kávéját, és el kell gondolkodnia néhány dolgon a létezésről, akkor biztosan megvan az engedélye.

Miután az kényszerházasság megszűnt, a nászutas elrablás finomodott. Így a vőlegény a családja beleegyezésével vitte el a menyasszonyt. Később szokássá vált, hogy a vőlegény előre menyasszonyi árat fizetett az apának, és nyilvános szertartást tartott az „elrablás” befejezése előtt.

Maga a nászút szó abból a skandináv gyakorlatból származik, hogy a házasság első hónapjában (egy holdciklusban mérve) mézsört vagy erjesztett mézet fogyasztanak a fogantatás valószínűségének növelése érdekében. Ez a szó az 1500-as években is megjelent, mint az ifjú házasok fogyatkozó szerelemre való figyelmeztetésére. Az üzenet egyértelmű volt: Ahogy fogy a hold, úgy csökken a szerelmed.

Tehát a modern kori romantikus nászutak csak két apró társadalmi fejlődéssel váltak lehetővé. Először is, a házasság kevésbé tranzakciós jellegű, és inkább a szerelemről szólt, másodszor pedig az ipari fejlődés lehetővé tette az örömszerzési célú utazást.

Közvetlenül az esküvő után kell menni?

Határozottan nem. Nem kell azonnal útra kelni, amint véget ért a lakodalom. Sőt, értékelni fogsz egy kis pihenőt az esküvő és a kiruccanás között. Vannak, akik az év későbbi részében vagy az első házassági évfordulójukon terveznek egy utazást, más párok pedig még az esküvő előtt elmennek.

Milyen hosszú legyen az utazás?

A nászútra nincs szabványos időtartam. Egy éjszakától több mint egy hónapig terjedhetnek. Néhány dolgot azonban figyelembe kell venni: a költségvetést, mennyi időbe telik az utazás és onnan vissza, és mennyi szabadságot tudsz kivenni.

Melyek a népszerű nászút helyszínek?

A felkapott helyek közé tartozik az olaszországi Amalfi-part és az indonéziai Bali. A lehetőségek jó kombinációja érdekében összegyűjtöttük a legjobb nászút helyszíneket. Érdemes elkerülni bizonyos trópusi helyeket hurrikánszezonban, és valószínűleg nem akarsz bizonyos helyekre menni a turistaszezon idején sem.

Mit csinálnak az emberek a nászutukon?

Nos, ez a pártól és attól függ, hogy milyen nászútra vágysz. Vannak, akik egy kalandos utazást választanak, amely a túrázástól a búvárkodásig mindent tartalmazhat. Míg mások a pihenésre és kikapcsolódásra vágynak, és egy wellness központú nászútra vágynak, amely tele van gyógyítással, együttléttel és sok páros masszázzsal.

Mikor tervezzük meg?

Az ideális időkeret hat-nyolc hónappal az utazási dátumok előtt, különösen, ha olyan nászútra gondolsz, amely egybeesik a nyári utazási szezonnal. Ha néhány komolyan távoli kalandcélpontra vágysz, érdemes megtervezni a nászutat akár egy évvel előre.

Nászút alternatívák

Egyes párok úgy dönthetnek, hogy lemondanak a nászútról, és ehelyett ezt a pénzt egy ház vagy egy nagy vásárlás előlegére fordítják. Mások dönthetnek úgy, hogy lakókocsival utaznak egy hétvégére valahova a környéken. Amint azt korábban említettük, az esküvő után hónapokkal egy hosszabb utazás is lehetséges. Így meghosszabbíthatod az ünneplést. És az esküvő előtti nászút különleges módja a házasságra való felkészülésnek.

Más párok úgy döntenek, hogy esküvőiket és nászútjaikat egybe csomagolják úgy, hogy célbeli esküvőket tartanak. Alakítsd ki a hagyományt a számodra megfelelő módon, és bátran legyél kreatív!

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebookon!

Szólj hozzá!

Shopping Cart