Faültetés esküvőn

A faültetés az új házasság megünneplésére egy ősi szertartás, amelyet a világ számos kultúrájában elismernek. A faültetési szertartásban az a csodálatos, hogy nincs kőbe vésett módja annak megtartására (és semmilyen konkrét vallás sem kapcsolódik hozzá), így a témája szerint nagymértékben testreszabható.

Ez egy környezettudatos gyakorlat is, amely megragadja a modern párok figyelmét, akik a hagyományosabb esküvői szertartásokba vinnének egy csavart. A fa mögötti szimbolika egyszerű és gyönyörű. Egy kapcsolatot jelent, amely gyökeret ereszt, növekszik és virágzik, amint hivatalosan családdá válsz. Ha úgy gondolod, hogy egy fa (vagy akár cserepes növény) ültetése még több értelmet ad a nagy napnak, a következőt kell figyelembe venned a buli elindításához.

Faültetés ceremónia kellékei

A faültetési ceremónia alkalmas arra, hogy szabadtéri esküvői szertartások alkalmával lebonyolítsd. Lehetséges zárt térben is, ahol a fa például cserepes növény formáját öltheti. Akárhogy is, a következőkre lesz szükséged:

 • Egy kis asztal, de az oltár vagy más felület is működik
 • Két kis konténer (ideális esetben tetszetős), tele földdel, amit a pár számára jelentőségteljes helyekről gyűjtöttek össze. A helyek közé tartozhat például a gyermekkori otthon, vagy az a környék, ahol eljegyeztek.
 • Egy cserepes fa (vagy cserje, vagy virág, vagy szobanövény), amely különleges jelentéssel bír a pár számára
 • Vízzel töltött öntözőkanna
 • Egy üres edény (opcionális)
 • Két lapát a talaj kezelésére (opcionális)

Logisztika

A szertartás végrehajtásának sokféle módja van. A háttérben gyakran szól a zene, amely az esküvői szertartás bármely pontján, vagy akár a fogadás külön pillanataként is felcsendülhet. De az alapvető lényeg a következő: Először is, az anyakönyvvezető beszél a fa jelentőségéről. Ezután a partnerek elültetik a fát, mindegyikük talajt ad az edénybe, és együtt megöntözik a fát. Bár a legtöbb pár úgy dönt, hogy egyedül végzik a feladatot, sokan a szülőket, kísérőket és vendégeket is megkérik a részvételre.

A fa kiválasztása

Dönthetsz úgy, hogy azt a fafajtát ülteted el, amely alatt egykor megcsókolt a párod – vagy olyat, amely a te földrajzi területedet képviseli. De igazából minden fa megfelel, amely különleges jelentéssel bír számodra. Bár a legtöbb pár csak egyet ültet, néha mindkét partner ültet fát. Újraházasodás esetén jó ötlet a kisgyermekek számára is megengedni, hogy saját fát ültessenek, ami két család összeolvadását jelképezi.

Fatípusok

A fák erősek, mély gyökerekkel rendelkeznek, képesek magasra nőni a háztetők felett, és a legdurvább viharokat is átvészelik. Mindez a fákhoz és gyümölcseikhez régóta kapcsolódó kulturális tanokkal és gyógyító tulajdonságokkal kombinálva egészséges házasságot képvisel. A választott fafajtának szintén fontosnak kell lennie. Íme néhány népszerű lehetőség és szimbolikus jelentéseik:

 • A tölgy az életet, az egészséget és a családi egységet képviseli.
 • A bambusz, egy faszerű fű, az erőt, a rugalmasságot és a megújulást testesíti meg az ázsiai kultúrákban.
 • A nyírfák gyorsan növekszenek, és vonzóak a környezettudatos párok számára. Alkalmazkodóképességet, regenerációt és új kezdetet jelentenek.
 • A szilfák egységet, új perspektívát és szabadságot jelentenek.
 • A juharfák a hosszú élettartamot, a bőséget és a védelmet szimbolizálják.
 • A fűzfák szívós, gyorsan növekvő fák, amelyekhez alkalmazkodóképesség, megújulás és túlélés társul.
 • Az almafák szeretetet, igazságot, szépséget és termékenységet sugallnak. A dán folklór szerint elsorvadnak a házasságtörők körül.
 • A fügefák a hitet, a stabilitást és a megvilágosodást jelzik.
 • A körtefáknak szép fehér virágai vannak, akár 50 évig is termhetnek, és hosszú élettartamot, jó egészséget és bőséget képviselnek.
 • A gránátalmafák a termékenység és a jólét ősi szimbólumai.

Mit kell elmondani faültetés közben?

Az egyik legjobb dolog a faültetési szertartásban, hogy könnyen adaptálható az esküvő hagyományaihoz és hangulatához. Alapvetően bármit mondhatsz, amit akarsz. De általában a pár ír néhány szót, amiben elmagyarázza, miért választották az adott fát (és mit jelent), vagy megkérik az anyakönyvvezetőt (vagy egy szeretett személyt), hogy mondjon el egy olvasmányt vagy verset.

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebookon!

Szólj hozzá!

Shopping Cart