A nagy vita: zenekar vagy esküvői DJ?

A lakodalom helyszíne és világítása, az asztali dekoráció és terítékek, valamint minden átgondolt, személyes vonás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az általad tervezett esküvői fogadás az „itt és most”-ba kerüljön. Ez egy gyönyörű élmény, pontosan azt valósítod meg, amit egy életre szóló ünneplésre elképzeltél. De van még egy nagyon fontos elem, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni vagy másodlagos szempontra hagyni – ez pedig az esküvői fogadás zenéje. Esküvői DJ vagy zenekar?

Legyen szó DJ-ről, vonósnégyesről, zongoraművészről, jazz-együttesről tehetséges énekessel vagy énekesnővel, punk zenekarról, fúvószenekarról, az esküvői fogadásra választott zene filmzene az egész pompás afférhoz, és olyasmi, amire te, barátaid és családod még sokáig emlékezni fognak azután, hogy az asztalterítőket kimosták, és a székeket visszahelyezték a raktárba. Ez elvezet minket a kérdéshez: Zenekart, más élőzenét, vagy DJ-t érdemes foglalni?

Ha mindkettőtöket izgat az élőzene valamilyen elemének gondolata (és esetleg még egy zenekarra vagy zenei stílusra is gondoltok) – vagy fordítva, a zene nem annyira prioritás, azon kívül, hogy mindketten biztosan szeretnétek, hogy minden vendég jól érezze magát és kilépjen a táncparkettre – a zenekar és a DJ közötti választás óriási döntés. Ennek a nagyszerű vitának az összes fontos tényezőjét mérlegeljük.

Fontold meg egy esküvői DJ valós költségét a zenekarral szemben

Nagyon sok megfontolás miatt – a földrajzi elhelyezkedéstől kezdve egészen addig, hogy mennyire személyes és jelentőségteljes ez a döntés – nehéz számszerűsíteni, hogy mennyivel nagyobb költséget jelent egy élő zenekar vagy együttes az esküvői fogadáson, mint egy DJ foglalása. Ennek ellenére a zenekarok drágábbak, mint egy profi DJ – bár észben kell tartani, hogy vannak kivételek, amikor egy DJ ugyanolyan drága lehet, mint egy zenekar, ha nagy tehetség. Egyszerűen fogalmazva, egy zenekar vagy együttes általában drágább, mivel tehetségesebb embereket vesz fel.

Végső soron nagyon személyes döntés, hogy a teljes esküvői költségvetésből mennyit fordíts zenére az esküvő napján, és ennek a költségvetésnek gyakran túl kell nyúlnia a fogadáson. Ha élőzenét szeretnél az esemény különböző pontjain, ezt figyelembe kell venni. Az esküvői költségvetés 5 százalékát tedd félre egy DJ-re, és a költségvetés legfeljebb 15 százalékát, ha zenekart vagy más élő adást szeretnél.

És ne feledkezz meg a fellépők étkezéséről sem. A párok gyakran megfeledkeznek egy nagyon fontos tételről: a szolgáltató étkezéséről. Ha egy 3 fős zenekart bérelsz fel, az azt jelenti, hogy 3 további étkezésért kell fizetni, amit rendkívül fontos szem előtt tartani, amikor a végső vendégszámot összeszámolod.

A helyszín követelményei

Több tényezőt is szem előtt kell tartani, amikor megfontoljuk, hogy milyen típusú zenét hallgassunk az esküvőn. A döntést, hogy zenekart vagy DJ-t alkalmazzunk, már azelőtt meg kell hozni, hogy még helyszínt választanánk. Ha fontos az élőzenei elem, akkor feltétlenül figyelembe kell venni a tér akusztikáját. A sok ablakkal, tükörrel, magas mennyezettel és sima padlóval rendelkező fogadóhelyek hihetetlenül nagy kihívást jelenthetnek az akusztika szempontjából. Mivel a hang visszaverődik a kemény felületekről, ami visszhang hatást válthat ki. Azokon a helyszíneken, ahol nehéz függönyök, fapadló és szőnyeg is van, általában jobb az akusztika.

Aztán mindig felmerülnek azok a kérdések, hogy milyen hangos vagy késői lehet az ünneplés. Ha az esküvői fogadás helyszíne olyan nyilvános helyen van, ahol bizonyos zenei engedélyek érvényben vannak, a helynek meg kell felelnie az összejövetelekre vonatkozó helyi zajszabályozásnak.

Könnyen figyelmen kívül hagyható, többek között annak biztosítása, hogy a fogadóhelyen legyen elegendő hely. Valamint elegendő teljesítményigény egy zenekar vagy DJ befogadásához. Minél nagyobb a zenekar, annál több térre és felszerelésre lehet szüksége a zenészeknek. A zenekaroknak gyakran saját helyiségre van szükségük, amely további bérleti díjat számíthat fel a helyszíntől. Vannak olyan igények is, mint például színpadi, világítási vagy háttérberendezések, amelyekre szükség lehet, és amelyek több tízezer forintos számlákat jelentenek. Ezért fontos, hogy a szerződést teljes egészében áttekintsétek, és még árat is kapjatok a követelményeknek megfelelően.

És nem csak a fizikai alapterületet kell figyelembe venni, hanem a függőleges magasságot is. Ha olyan zenekart választasz, amelyhez emelt színpadra van szükség, ügyelj arra, hogy a mennyezet és a világítótestek megfelelő távolságot biztosítsanak, és elegendő hely legyen a kívánt színpadi alapterület kényelmes elhelyezéséhez.

Hogyan hozzuk meg a nagy döntést?

A választás gyakran a költségvetésen múlik. Ha a költségvetés a meghatározó, mindig arra buzdítjuk a párt, hogy fontolják meg a DJ-t. Gondold végig elképzelésedet a zenéről és a dalokról. Ha a vízióhoz hozzátartozik, hogy pontosan úgy halljuk a dalt, ahogy az a rádióban szól, akkor egy DJ kiválóan alkalmas. Ha a vízióban szerepel egy élő zenekar, aki előadja a dalt, akkor egy zenekar nagyszerű választás. Sok pár már a foglalási folyamat megkezdésekor pontosan tudja, mit keres. Ha van egy képzett DJ, aki jól ismeri az általad kedvelt zenei műfajokat, az elképesztő bulihangulatot teremthet. Egy nagyszerű DJ kielégíti a sokszínű közönség igényeit, biztosítva, hogy mindenki találjon valamit, míg egy zenekarnál korlátozott a repertoár. A DJ remek választás a rádióban vagy a közösségi médiában hallható dalokhoz, míg egy banda valóban egyedi teljesítményt nyújt. Talán még a régi kedvencekhez is hozzáadja a meglepetést. Amíg tudod, hogy milyen hangulatra vágysz, akkor tényleg nem tévedhetsz semmiképpen.

Esküvői DJ és zenekar egyaránt

Az egyik trend, hogy a párok a zenekar-DJ kombinációkat választják. Valójában van értelme. Amíg a zenekar szünetet tart, a DJ beugorhat, hogy tovább tartsa a bulit. Vagy a zenekar megnyithatja a fogadást, és a DJ átveheti az utolsó, energikus táncszettet. A zenekar fellép vacsorára és az első pár órára, majd a DJ veszi át a táncmulatság utolsó néhány óráját vagy az afterpartit.

A lényeg: Foglalj olyan zenekart vagy DJ-t, amely a fogadás általános stílusát tükrözi. Győződj meg arról, hogy ez olyan zene, amit egy ilyen monumentális ünnepség hangsávjaként szeretnél. Végül is ez a te esküvőd!

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebookon!

Szólj hozzá!

Shopping Cart