13 esküvői babona, magyarázat

Manapság nincsenek „szabályok” az esküvőkre – bármi és minden lehet, ami boldoggá tesz párként. Ennek ellenére megvan az oka annak, hogy sok esküvői babona, hagyomány régóta az esküvők alappillére. A modern kori esküvőkben azonban az a legjobb, hogy kiválaszthatod, mely szokásokat szeretnéd elfogadni vagy elvetni. Ha nem viselsz fehéret, kihagyod a fátylat, a ceremónia előtt megnézed a házastársad – mindez megtehető minden következmények nélkül.

Akár babonásnak tartod magad, akár nem, érdemes lehet egy pillantást vetni ezekre a régi szokásokra. Előzetesen olvasd el a legrégebb óta fennálló esküvői babonákat, amelyek jóval túlmutatnak valami régien, valami újon, valami kölcsönzötten és valami kéken.

Fehér ruha

A fehér viselet a házasságkötés napján több ezer éves ruhakód, és ez a vers megmagyarázza, miért: „Ha fehérben házasodsz, jól fogsz választani. Szürkében házas, messzire mész. Ha feketében házas, vissza kívánja magát kívánni. Ha vörösben házasodsz, halált kívánsz magadnak. Kékben házasodva mindig igaz leszel. Gyöngyházas, forgatagban fogsz élni. Zöldben házas, szégyelli, hogy látják. Sárgában házas, szégyelli a fickót. Barna házas, a városon kívül fogsz élni. Ha rózsaszínben házasodsz össze, a lelked el fog süllyedni.”

Házasság hétköznap

Hosszú évtizedek óta a szombat a legnépszerűbb házasságkötési nap, egy ősi kelta költemény, esküvői babona szerint a pároknak mindenáron kerülniük kell a szombati esküvőt. Ez így szól: „Hétfő a gazdagságért, kedd az egészségért, szerda a legjobb nap az összes közül, csütörtök a veszteségekért, péntek a keresztekért, szombat pedig egyáltalán nem szerencsés.” Tehát, ha a szombati esküvő nem szerepel a céljaid között, akkor egy hétköznapi esküvő nagyon rendben van!

Valami kölcsönvett viselet

A négy „valami” közül, amelyek viselésére a menyasszonyokat kényszerítették a „ kölcsönzött dolog ” a legértelmesebb, ha szerencséről van szó! Az ötlet az, hogy amellett, hogy viselj valami régit és újat, ami a házasság előtti életét és az eljövendő boldog életét jelképezi, kölcsönözz valamit egy boldog házasságban élő nőtől (anyától, anyóstól, nővértől, nagymamától). Úgy gondolják, hogy ha egy régóta házas asszonytól kölcsönvett ruhát viselsz, akkor a házassági sikere rád szállhat!

Sírva az oltárig

Nehéz lenne olyan menyasszonyt vagy vőlegényt találni, aki nem ejt legalább néhány könnyet az esküvő napján. De ez valójában jó dolog. Valójában a sírás egy jól bevált módszer annak biztosítására, hogy hosszú távon is boldog legyél. Ha hagytad működni a könnycsatornát, a házasságod teljes időtartama alatt el fognak kerülni a sírás.

Eső az esküvőn

Az esküvőd napján eső eső olyan dolog, ami miatt minden pár stresszelni fog, de számos kultúra szerint ez egy szerencsesorozat a különleges napon. Ha azt látod, hogy sötét felhők gyülekeznek és esőcseppek szállnak alá, ne aggódj, mert egyre nedvesebb leszel: ez a termékenységet és a megtisztulást szimbolizálja, és ha van tökéletes nap a tiszta lappal kezdéshez, akkor ez az esküvőd napja.

Búcsú a leánykori névtől

A házas névnek használata a tényleges esküvő előtt tabu. Iratok aláírása a felvett vezetéknévvel teljesen megakadályozza az eseményt. És ez nem áll meg itt. A folklór arra is figyelmeztet, hogy ne próbálj fel mindent, amit az esküvő napján viselni fogsz (ruha, fátyol, cipő, ékszerek), mielőtt eljön maga a nap. Tehát, ha azt tervezed, hogy esküvő előtt felöltözöl, ne felejts el elhagyni egy-két ruhadarabot.

Lemondani a gyöngy kiegészítőről

Ha valami kölcsönzött dologról beszélünk, bár nagyon gyakori családi örökségről van szó, a gyöngy olyan féldrágakő, amelyet érdemes továbbadni. Számos kulturális hiedelemrendszer szerint a gyöngyök a könnyek megjelenését testesítik meg, és szomorúságra és szenvedésre mutatnak, ezért a legjobb távol tartani őket egy ilyen fontos naptól. Ha azonban a partnered gyöngyöt ajánl, az azt jelenti, hogy pénzt adva újra egyensúlyba hozhatod a karmát – lényegében ha fizetsz érte, a gyűrű már nem ajándék.

Apácával, szerzetessel találkozás

Egy esküvői babona szerint ha az esküvődre menet meglátsz egy apácát vagy szerzetest (mindketten szüzességi és szegénységi fogadalmat tettek), akkor meddő életed lesz, és a jótékonyságtól függsz. Igaz, nem minden házaspár képzeli el a jövőjét gyermekekkel, és vannak, akik az egyszerűséget és a tapasztalatokat részesítik előnyben a pénzzel és az anyagi dolgokkal szemben, tehát ez eléggé elavult nézőpontot feltételez.

Hat pengőt a cipődben

A legtöbb ember nem tud az egyik legrégebbi és legikonikusabb esküvői közmondásról, hogy az „hat pengőt a cipőjében” kifejezéssel egészül ki. A viktoriánus időkig nyúlik vissza, amikor egy apa hat pennynek megfelelő érmét helyezett a lánya cipőjébe, jó szerencse és jólét jeleként. Ha nem szeretnél érmét belepréselni tűsarkúdba, fontold meg, hogy inkább a csokorhoz vagy a gyűrűhordozó párnájához kötöd.

Gyűrűk leejtése

Létezik egy esküvői babona, miszerint ha valaki a ceremónia során leejt egy gyűrűt, az illető (szereptől függetlenül – menyasszony, vőlegény, vőfély stb.) a közeljövőben meghal. Ijesztő, igaz? Nos, nagyjából garantálni tudjuk, hogy nincs igazság, de érdemes ellenőrizni, hogy a gyűrűk milyen szorosan vannak felkötve a gyűrűhordozó párnára.

Fátyol

A fátyol évszázadok óta része a menyasszony hagyományos viseletének. De az ókori görögök és rómaiak számára a fátyol inkább a funkciót szolgálta, mint a divatot. Úgy gondolták, hogy a menyasszonynak fátylat kell viselnie, hogy kevésbé legyen fogékony a féltékeny boszorkányok és gonosz szellemek átkára, akik el akarják lopni a boldogságát.

Kés nászajándékba

Tisztában vagyunk vele, hogy az éles késkészlet gyakori nászajándék. A vikingek idejére visszanyúló legenda szerint azonban a kések a kapcsolat megszakítását vagy megszakítását szimbolizálják. Valójában soha nem tudhatod, mit hoznak majd az esküvői vendégeid a nagy napon.

Pók az esküvőn

A legtöbb ember nem élvezi, ha észrevesz egy pókot. De ha a nagy napon megjelenik az esküvői ruhán, vigyorogj és viseld el. Az angol hagyomány úgy tartja, hogy ha egy pók belesző az esküvői napodba, az csodálatos és ragyogó ómen.

Tetszett a cikk? Oszd meg Facebookon!

Szólj hozzá!

Shopping Cart